АвтоСклад запчастей

8 мая 2011 г.

Види вантажоперевезень. Як підійти до вибору транспортного засобу

Вантажоперевезення — це процес, завдяки якому здійснюється процес переміщення будь-якого вантажу за допомогою транспортних засобів.
Історія вантажоперевезень бере свій початок з тих часів, коли людина почала населяти територію Землі і почала усвідомлювати необхідність обміну різних цінних речей (таких як продукти харчування, різні вироби, коштовності). В ті часи, коли не було ще такого поняття, як “гроші”, і, крім бартеру, люди нічого не знали, почала зароджуватися така сфера діяльності, як вантажоперевезення. Бартер був єдиним методом обміну ресурсами між людьми, і часто речі, які потрібно було обміняти, мали різні розміри. Транспортування ресурсів було надто рутинною та тяжкою справою, саме тому для цієї справи використовувались різні тварини, такі як коні, слони, верблюди, в якості транспорту. Проте навіть тварини не завжди можуть впоратись з таким завданням, як перевезення багатотонних об'єктів, крім того, кілька разів на день. Саме це стало причиною появи, мабуть, найбільш цінного і революційного винаходу в історії людства — колеса. З того моменту, як з'явився перший транспорт на колесах, вантажоперевезення почали стрімко розвиватися в новому напрямку. По-перше, стало можливим перевезення вантажів на далекі відстані, що було неможливим, якби тварина перевозила вантаж на своїй спині, по-друге, зросли об'єми вантажоперевезень, що дозволило прийти до наступного революційного кроку в історії людства — появи розмінної одиниці, що повинна була упростити життя людей. Ці розмінні одиниці були названі грошима.
Чому збільшення об'ємів вантажоперевезень стали причиною появи грошей? Тому що бартер за таких умов став незручним, і з'явилась історична необхідність в появі нового методу обміну — так зародилися перші гроші. Що далі? Вантажоперевезення стали основним елементом первинної економіки людського суспільства, оскільки надалі, з появою грошей, з'явилась нова професія — торговці (люди, які мають наживу від покупки та продажу товарів).
З'явився новий вид транспорту — морський, що дозволило людині розширити території правління, а також дало можливість більш ефективно взаємодіяти між різними етнічними групами — так почали зароджуватись торгові шляхи.
Моя мета - не розповісти всю історію вантажоперевезень, але скажу лиш одне: з часом транспорт почав розвиватися, відповідно і рівень якості вантажоперевезень став розвиватися. До наших часів вантажоперевезення стали більш різноманітними та специфічними, з'явилась ціла наука — логістика, яка займається вивченням та покращення сфери вантажоперевезень.
Види вантажоперевезень можна класифікувати за такими факторами:
    - за розмірами вантажу
    - за дальністю перевезення
    - за видом транспорту, який використовується.
    За розмірами вантажу вантажоперевезення поділяються на габаритні (вантаж в тарі, що не виходить за межі кузова) та негабаритні перевезення.(перевезення вантажу, що не має правильної геометричної форми і має дуже великі розміри, частіше всього більші за транспортний засіб, який використовується для перевезення).
    За дальністю вантажоперевезення поділяються на міські (перевезення вантажу по місту), регіональні (перевезення в рамках однієї країни або регіону) та міжнародні вантажоперевезення.
    За транспортними засобами перевезення вантажів поділяються на автомобільні, залізничні, повітряні, морські.
    Таким чином, основних типів вантажоперевезення — 9, проте видів вантажоперевезення набагато більше, оскільки вони являють собою комбінацію цих типів, тобто :
    вид транспорту * дальність * розміри вантажу.
    Тобто, всіх видів і варіацій вантажоперевезень може бути дуже багато, ось приклади:
    - Автомобільні міжнародні негабаритні
    - автомобільні регіональні контейнерні
    - морські міжнародні габаритні
    - залізничні регіональні негабаритні
    - і.т.д.
    Таким чином і нюансів, пов'язаних з різними видами перевезень, може бути безліч, оскільки кожен вид вантажоперевезень може різнитися як за технічними, так і за законодавчими моментами.
    Які саме нюанси можуть бути, залежно від видів вантажоперевезень?
По- перше, якщо враховувати транспортні засоби, то звичайно буде велика різниця в вартості експлуатації транспорту, тобто вантажівка має одну вартість експлуатації, літак - іншу, морське судно - іншу вартість, це потрібно враховувати. Також від виду транспорту залежать і питання, пов'язані з завантаженням та вивантаженням вантажу. Тобто, якщо використовується морський транспорт, то для цього завдання необхідні порти. А якщо літаки, то необхідні ангари, або мати певні домовленості з аеропортами.
По-друге, якщо враховувати розміри вантажу (габарити), то обов'язково стане питання, яким повинний бути кузов (якщо це вантажівка): відкритий, закритий, з бортами чи без.
По-третє, якщо враховувати дальність перевезень, то потрібно попіклуватися про безпеку вантажу та його цілісність, оскільки при зростанні відстані перевезення зростають також і ризики пов'язані з цим перевезенням.
Цих технічних моментів набагато більше, і кожен, в залежності від виду вантажоперевезення, відіграє більшу чи меншу роль, тому в даній статі не поставлено цілі розкрити зміст кожного окремого моменту, а лише дати загальну характеристику та концепцію.
Завершуючи статтю, я хочу сказати наступне: будь-яка справа має безліч нюансів, і чим вона ширша і різноманітніша, тим більше технічних моментів доводиться вирішувати.



Похожие материалы:

0 комментариев:

Отправить комментарий

Спасибо за оставленный комментарий!